Vila Tugendhat = počátek největšího novodobého průšvihu lidstva

29. 11. 2012 14:37:57
Ve Vile Tugendhat reálně bydlela pouze cca. 8 let rodina Tugendhatů. Každý kdo by v ní žil déle pozoroval by jak u něj nastávají různé zdravotní problémy. Jejich vznik by sice nepřisuzoval domu ale bylo by tomu tak... Proč ? Protože tato vila jako první budova (určená k bydlení) na světě byla postavena formou železného skeletu (klece) viz foto z výstavby vily. Proč by zrovna toto mělo tak vadit ? Odpověď je jednoduchá, tento železný skelet vytváří tzv. Faradayovu klec. A život ve Faradayově kleci se ze zdravím vylučuje... Vila Tugendhat je de fakto ze zdravotního hlediska prvním "panelákem" v historii lidstva..
ocelový skelet Vily Tugendhat
(http://www.tugendhat.eu/cz/zahajeni-stavby.html.)
ocelový skelet Vily Tugendhat (http://www.tugendhat.eu/cz/zahajeni-stavby.html.)foto: Muzeum města Brna

Bohužel, člověk se do dneška až z 90% odklonil jednak od přírodních zákonů ale také dokonce od výsledků své vlastní evoluce. A nutně tedy takovým extrémním životním stylem musí trpět - na rozdíl od přirozeně divoce žijících zvířat (všechny ostatní zvířata samozřejmě trpí spolu s ním). Pojďme se tedy podívat v čem všem tento odklon od přírody nastal...

Víte, kdo to byl pan Faraday ? Tento fyzik si v 19. století přivydělával pozoruhodnou zábavnou činností. Pozval si do větší místnosti publikum, uprostřed místnosti nechal umístit obrovskou železnou klec. Do té on vstoupil, zavřel za sebou a nechal na klec působit elektrický proud. A začala ohromující podívaná – sršely jiskry, bylo slyšet působení elektrického proudu... dámy omdlévaly, pánové tajili dech. Poté byl vypnut zdroj elektřiny a za všeobecného potlesku a obdivu vyšel Faraday zcela nezraněn ven. Od té doby se tomuto jevu říká Faradayova klec. Sestavíte-li podobný útvar jako ta klec z vodivého materiálu, tak z něj ven ani z venku do něj se nedostane žádná elektřina.

V přírodě se nikde žádná Faradayova klec nevyskytuje, jde o naprosto nepřirozený, umělý, člověkem vytvořený jev. Zvířata v ní neprožijí ani minutu ze svého života, kdežto člověk v dnešní době cca. 90% času v zimě, v létě je to o trochu lepší. Tento jev zásadním způsobem mění životní podmínky v interiéru, navozuje naprosto nepřirozené podmínky diametrálně odlišné od těch v přírodě. Je jedním z hlavních a rozhodných činitelů ve vzniku a rozvoji všech civilizačních nemocí jako jsou astma, alergie, autoimunitní onemocnění, deprese, úzkostné stavy a obezita. Zprostředkovaně se pak podepisuje i na všech ostatních onemocněních - cukrovce, srdečně-cévních onemocněních, rakovině atd. Tento jev jde zcela proti výsledkům naší víc jak 2,3 milionu let dlouhé evoluce. Zcela náhle, během pár generací, mění z 90% podmínky v jakých žilo předchozích cca. 100.000 generací předchůdců každého z nás. Tak náhlé a razantní změně životních podmínek se evoluce nedokáže přizpůsobit a přicházejí problémy...

Bohužel za posledních 80 let počet hodin trávených ve Faradayově kleci neustále narůstal a narůstá a není vůbec náhodou a bez souvislosti, že spolu se zvětšující se částí dne trávenou v ní stoupají i počty onemocnění. Dnes už se kancelářské či výrobní, nákupní, zábavní, školské, dopravní či jakékoliv jiné interiéry jinak ani nestavějí. Bohužel tento jev silně pronikl i do sféry obytných domů... Tedy, spíše než architektonickým skvostem je Vila Tugendhat "Aurorou" která zahájila obrovskou změnu k horšímu ve zdravotním stavu lidstva. Dnes ve Faradayových klecích v tzv. civilizované části světa :

- bydlí odhadem 50% lidí (tedy cca. 8-12 či více hodin z každého dne)

- pracuje cca. 90% lidí (tedy dalších 9 či více hodin z každého dne)

- cestuje skoro 100% lidí (auta, autobusy, vlaky..)

- nakupuje, učí se, baví se atd cca. 90% lidí

Pobyty mimo Faradayovu klec se stávající čím dál tím vzácnějšími a kratšími.

Závažnost negativního vlivu pobytu ve Faradayově kleci je vidět nejen na vývoji zdravotního stavu obyvatelstva v Evropě za posledních 80-100 let. Přímo v přítomnosti můžeme tuto devastaci pozorovat na zemích tzv. třetího světa, kde v posledních desetiletích přecházejí lidé ze svých "primitivních" domečků z přírodních materiálů do těch i jimi "vysněných, báječných" betonových či železobetonových domků. A ruku v ruce s tím letí raketovým tempem nahoru i nemocnost na civilizační nemoci...

Pokračování příště ...

----------------------------

zdroje :

1/ St. Kunc : "Sedm podmínek pro zdraví..."
2/ MUDr. Ariana Lajčíková : Syndrom nemocných budov (Státní zdravotní ústav Praha)

3/ Ing. Zdeněk Buřival : Fyzika iontových polí - Vliv atmosférické elektřiny na fyziologii a psychiku (Audiovizuální centrum ČVUT)

---------------------------------------

Diskuzi k mým článkům na blogu již nějaký čas neotevírám z těchto důvodů :
1/ jak se každý může přesvědčit na mých prastarých článcích kde jsem diskuzi ještě povoloval uvidíte hned proč - drtivá většina příspěvků samé urážky, invektivy, ironické poznámky, věcných, slušných dotazů k věci člověk aby pohledal... někdy se v diskuzi k článkům takovýto nevyskytl ani jeden - nemám žaludek na to se touto špínou prohrabovat abych ten věcný vyhledal... kdo má na mně dotaz - má k dispozici na mně mobil, mail, diskuzi se nebráním... tímto opatřením úplně odpadli oni exhibující nevychovanci, nestojím jim už za tu námahu bez publicity :-)

2/ k prohrabování se diskuzí nemám nejen žaludek ale ani čas... ale nechci nechat tu sem tam jednu věcnou námitku bez odpovědi - vypadalo by to, že nemám protiargument - "kdo mlčí ten svědčí".
Je mi to velmi líto, sám bych věcnou, slušnou argumentační diskuzi velmi uvítal... chtěje vyvolat diskuzi i na "vyšší" úrovni psal jsem nejednou nejen na Akademii věd ČR, Ministerstvo zdravotnictví ČR či spolek Sysifos ale buď neodpověděli vůbec či jen "váš podnět byl zaevidován pod č.j. xy" a toť vše, na diskuzi musí být alespoň 2, že...

Autor: Stanislav Kunc | čtvrtek 29.11.2012 14:37 | karma článku: 39.58 | přečteno: 16300x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 215 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1856

pozorovatel (bez patentu na rozum) na cestě kunc.standa@seznam.cz

Nemoc i zdraví hledej ve střevech.

Kam stoupne stát tam 100 let tráva neroste.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...