Zlatý bludný balvan pro oficiální (pa)vědu č. 25 - rybí tuk neochrání srdce

29. 12. 2015 6:55:46
Homo naturam ignorans vyzkoumal : rybí tuk nemá ochranné účinky na srdce. Příroda tvrdí : sundej klapky z očí, pořádně se kolem sebe rozhlídni a uvažuj v širších souvislostech.

Kéž by vědci, předtím než zaboří svůj pohled do laboratorních hračiček za milióny, šli prostě někam na čerstvý luft na louku, pořádně se kolem sebe rozhlédli a vzali selský rozum do hrsti. Ušetřily by se neuvěřitelné finanční prostředky. Pozitivní je, že pravda nakonec i vědě navzdory vyplave napovrch, jen to trvá zbytečně dlouho.

NEZNALOST A ŠLOMPÁCKOST

Chci důrazně varovat před další zfušovanou studií dřív než by třeba tato ovlivnila názor společnosti na 70 let a zapříčinila milióny neštěstí jako ta o škodlivosti živočišných tuků viz Zlatý bludný balvan pro oficiální (pa)vědu č. 4 - viníkem srdečně-cévních onemocnění jsou živočišné tuky

Zhaohui Gao z Penn State College of Medicine vypracoval tuto studii :

  • vzal 11 zdravých dospělých s průměrným věkem 66 let
  • tito 12 týdnů brali denně omega-3 doplňky s obsahem 1,9 g EPA a 1,5 g DHA

Výsledek : dobrovolníci neměli žádné zjistitelné zlepšení diastolické funkce,

KDE JE ZAKOPANÝ PES

1. IGNORACE HLAVNÍHO VINÍKA

Ve studii se vůbec nezmiňuje nějaká úprava konzumace toho hlavního co ničí srdce a cévy - sacharidů, viz výše odkaz na Bludný balvan a studie tam zmíněné. Zřejmě tedy k žádné úpravě nedošlo a nová fasáda rozpadající se barák nezachrání.

2. POMĚR OMEGA 3 / 6

Studie která zároveň nezkoumá a neupravuje příjem polynenasycených mastných kyselin typu omega 6 je úplně k ničemu. Oba tuky jsou esenciální - to znamená, že naše tělo si je neumí vyrobit samo a musí je získávat stravou. Obě jsou tedy "zdravé" ale existuje zdravý a nezdravý jejich vzájemný poměr...

Aby ta destrukce tepen sacharidům šla lépe od ruky přibrala věda po druhé světové válce do hry tuky u nikoho jiného na celé planetě v takovém množství se ve stravě nevyskytující a i v celé dlouhé lidské evoluci naprosto okrajové - rostlinné. Ty obsahují velmi vysoké zastoupení vysoce zánětlivých omega 6 kyselin, záněty (nejen) v tepnách dostaly významného pomocníka...

Za přirozených přírodních podmínek člověk konzumoval tyto kyseliny v poměru cca. 1:1 a to po statisíce let, náš organismus je evolucí na tento poměr nastavený... při používání rostlinných tuků se dostává na poměr klíďo až 40:1 ve prospěch omega 6 kyselin... na vyvolání zánětů prostředků dost, na jejich ukončení už nikoliv, konzumace protizánětlivých omega 3 kyselin jde do ztracena...

Tedy pokud se dobrovolníci dostali na 12 týdnů z poměru 40:1 na 20:1, dál konzumovali hafo sacharidů nic zásadního to neřeší a není divu, že výsledky nepřišly.

3/ NEDOSTATEK ANTIOXIDANTŮ

Studie se vůbec nezmiňuje o suplementování antioxidantů (selen, zinek, vitamíny A, C, E), zřejmě tedy k žádné ani nedošlo. Tyto látky jsou obecně v lidské stravě nedostatkové (a "dík" našemu vědou vedenému zemědělství se s tím cestou stravy nic moc dělat nedá), je více než jisté, že chyběly i ve stravě dobrovolníků. A chybí-li, tak vám i ten nejprospěšnější tuk v těle prostě žlukne a nejen, že nepomáhá ale dokonce pak i ublíží, hmm.

Vědu důrazně vyzývám - než dělat takové hurá studie tak to radši žádné, jenom tímto matete veřejnost a škodíte !

----------------------------------------------------------------------------

Z časových důvodů se nezúčastním diskuze, máte-li něco opravdu konkrétního a zásadního na mne prosím kontaktovat na mail kunc.standa@seznam.cz, odpověď (i s dotazem či námitkou) budu publikovat v diskuzi.

Autor: Stanislav Kunc | úterý 29.12.2015 6:55 | karma článku: 20.01 | přečteno: 759x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 215 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1856

pozorovatel (bez patentu na rozum) na cestě kunc.standa@seznam.cz

Nemoc i zdraví hledej ve střevech.

Kam stoupne stát tam 100 let tráva neroste.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...