Nabízím 16.000 Kč za důkaz, že po syrovém ovoci se tloustne

23. 08. 2016 10:32:57
Vědcům může přímo před očima korzovat nekonečné defilé vychrtlých frutariánů (tedy lidí živících se výhradně ovocem) a přesto si bude dál trvat na svém, že „po ovoci se tloustne“. Množství vědeckých hoaxů je stejně tak nekonečné..

Jeden by čekal, že když někdo, kór vědec, něco tvrdí tak má toto tvrzení podložené důkazem. Že třeba má v ruce vypracovanou studii dvou skupin zvířat, jedno krmené bez ovoce, druhé výhradně syrovým ovocem. A že ta ovocná skupina po nějakém čase vykazuje větší nadváhu než ta první. Přirozené, že ? Jenže doložit svoje výroky relevantním důkazem – to by člověk po dnešní vědě chtěl moc... viz ostatní části mého seriálu Nabízím odměnu za důkaz

Ten vědec vytáhne fruktózu z kukuřice (ta je vším jen ne ovocem), tepelně ji zpracuje a pak podává myším. A ty opravdu tloustnou jedna radost, do háje jdou jejich játra atd.. Ověřením zda toto nastane i v případě syrového ovoce se už nezdržuje... I vydá klatbu nad „čarodějnicí“ - syrovým ovocem... Jak to zpívá Lucie ? „...středověk neskončil, středověk trvá....“ neboli opět věda dělaná alá pejsek a kočička – smícháním dvou zcela rozdílných skutečností je upečena vědecká teze...

Vědec by měl být – přesný a mluvit jen na základě relevantních důkazů. Jinak jeho tvrzení mají váhu babských povídaček.

Tedy přesné (a tedy vědecké) by bylo vyjádření - „budete-li konzumovat tepelně zpracovanou fruktózu budete tloustnout a budete nemocní, vliv syrového ovoce jsme nezkoumali“. Jenže být přesní - to by člověk po dnešní vědě chtěl moc... viz ostatní části mého seriálu Nabízím odměnu za důkaz

Přitom relevantních pokusů proběhlo a probíhá na tisíce – stačí navštívit jakékoliv frutariánské diskuzní fórum – témat „jak nevypadat jak reklama na koncentrák“ je tam plno, témata „jak se zbavit faldíků“ tam úplně chybí... pojídači až 30 banánů denně řeší přesně opačný problém než vyšpekulovali vědci v laboratořích... inu co na to říct, že.

Snad jen to,

že to už není ani k smíchu,

věda svým diletantismem

vede lidstvo od desíti k pěti...

Komu kontrolní skupina (zvířat, lidí) výhradně na syrovém ovoci sebemíň ztloustne ať se přihlásí o odměnu na kunc.standa@seznam.cz, děkuji.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

dopsáno 25.8.2016 - přišel mi mail + k němu můj komentář :

Zdravím Vás, pane Kunci,

Vaše články čtu již delší dobu, ale přiznám se, že Vám tak úplně nerozumím a diskutovat s Vámi nelze, protože diskusi pod svými články zásadně neotvíráte. V mnoha případech to však považuji za důkaz Vaší obavy, že budete smeten argumenty oponentů, protože v řadě případů přisuzujete vědě výroky, které nejsou její, ale Vaše.

Diskuzi jsem kdysi otvíral ale odpovědi byly z 80% jen urážky (tedy nic k věci a nemám čas těch zbylých 20% v diskuzi vyhledávat navíc i ty jsou bez vyjímky jen následkem leteckého přečtení mého článku o prostudování včetně odkazů ani nemluvě takže opět čistá ztráta času vysvětlováním již popáté něčeho stejného). Jakmile jsem diskuzi pod článkem utnul ušetřil jsem obrovské množství času bo bez veřejného exhibování (nic ve zlém ale je to tak) už nejsem pro oponenty zajímavý... kdo chce se mnou skutečně diskutovat má k dispozici můj mail...

Třeba Váš nápad odměnit 16 tisíci korunami toho, kdo potvrdí, že po ovoci se tloustne s tím, že to tvrdí věda, která pro to nemá důkazy je toho dokladem.

Chcete říct, že jste ještě nikdy nečetla či neslyšela doktora (tedy představitele vědy) jak doporučuje k hubnutí minimalizovat konzumaci ovoce ? Kde k tomu poznatku asi přišel jinak než z vědeckých prací např. http://medicalxpress.com/news/2013-09-link-obesity-body-production-fructose.html#nRlv, http://medicalxpress.com/news/2013-01-imaging-effect-fructose-brain-regions.html#nRlv. ok, ty studie nehovoří přímo o ovoci ale pokud nepočítají s tím, že si fruktózu dochtoři přečtou jako ovoce tak mají jednoznačně spoluvinu na tomto hoaxu. Ať si udělají ve vědě pořádek a jasno, pro veřejnost jsou důležitější a více ovlivňující právě ty výroky MUDrů než nějakých laboratorních pracovníků.

Pokud někdo, kdo tvrdí, že tepelně zpracovaná fruktóza z kukuřice je totéž, co ovoce, není to přece vědec.

100% souhlas ale zkuste jim to říct :-)

Věda není jedna entita, ale tvoří ji tisíce lidí v každém jejím oboru. Je úplně běžné, že vedle sebe existuje více teorií téhož. Základem každé vědecké teorie je, že musí být potvrditelná nebo vyvratitelná důkazem (podtrženou mnou). Pokud nějaké tvrzení tuto základní podmínku nesplňuje, není to vědecké tvrzení (podtrženo mnou) , a pokud ji splňuje, stačí jediný fakt, aby bylo vyvráceno.

100% souhlas, pokud tedy skutečně sledujete déle můj blog tak víte, že by měli být vědci už v balíku :-), zatím mi žádný o odměnu nenapsal...

Já mám však dojem, že Vy si pro své rozhořčené články o vědě vybíráte různé exotické teorie od skutečné vědy vzdálené a na nich předvádíte, jak je ta věda zpozdilá, když něco takového tvrdí.

Jestliže tyto "exotické teorie" mají na svědomí milióny lidí tak mi tak exotické nepřipadají, ba jdou přímo ke kořenu problému...

Nebylo by lépe, kdybyste své úsilí věnoval intenzivnímu studiu nějakého vědeckého oboru a rozšířil hranice našeho poznání a neztrácel čas bojem s větrnými mlýny?

Tak jako svého času měl smysl "boj s větrnými mlýny" o tom, že Země je kulatá či že se točí (za to stojí i se nechat upálit) či, že horečku omladnic způsobují sami porodníci (jaký to bloud ten pan Semmelweiss šup s ním pryč z naší vážené vídeňské porodnice ať už je od toho provokatéra pokoj viz např. https://www.topzine.cz/einstein-a-dalsi-slavni-vedci-na-nez-dolehlo-nepochopeni-jejich-soucasniku) tak věřím, že právě "bojovníci s větrnými mlýny"rozšiřují hranice našeho poznání... s nepochopením současníků ale musí počítat, že...

Autor: Stanislav Kunc | úterý 23.8.2016 10:32 | karma článku: 13.88 | přečteno: 648x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 9.90 | Přečteno: 96 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.61 | Přečteno: 507 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.16 | Přečteno: 186 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 288 | Diskuse
Počet článků 215 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1856

pozorovatel (bez patentu na rozum) na cestě kunc.standa@seznam.cz

Nemoc i zdraví hledej ve střevech.

Kam stoupne stát tam 100 let tráva neroste.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...